Bankappsegling på Irländska sjön

Igår gastade jag på en Mermaid i Skerries, några mil norr om Dublin. Mermaid är en irländsk entypsbåt för två till tre personer. Båten är cirka fem meter lång och har partialrigg och spinnaker samt en uppfällbar köl på knappa 100 kilo. Mermaid ritades på 30-talet och samtliga exemplar verkar byggda i trä. Irländska mästerskapen lockar fortfarande ett trettiotal båtar. På bilden till höger syns en av våra konkurrenter i vårt kölvatten på andra länsen.

Skerries Sailing Club arrangerade och la en spikrak olympiabana. Vi kom 2:a respektive 3:a av sju startande Mermaids i de två seglingarna. Efteråt trodde jag det var obligatoriskt med en pint Guinness men på grund av det fina vädret drack Irländarna hellre “Snake Bite”, 3/4 cider och 1/4 Heineken. Det gick ner fint.

De lite större båtarna seglade en distansbana runt fyren Rockabill. Särskilt coola var entypsbåten E-Boat. En IOR minitonnare designad 1974 med upplyftbar köl och mastheadrigg. Tankarna dras helt klart till Scampi även om den bara är 23-fot och aningen modernare i sin design. På sjuttiotalet seglade de visst mini-transat med dessa båtar.

This entry was posted in Bankappsegling and tagged . Bookmark the permalink.
Relaterade inlägg: