Kvällskör hos MKS

020Varje onsdag från första maj till sista september seglas kvällsköret i Laser hos Mälarhöjdens Kanotsällskap. Det blir totalt 21 seglingar och förra året snittade man 41 båtar på startlinjen. Som mest startade 55 båtar en och samma onsdag. Efter nio seglingar i år ligger snittet på 42 startande. Den 20:e maj var vi hela 48 båtar på linjen!

dsc00726Konceptet är enkelt. Det ska vara kul! Och, just det, enkelt. Starten går exakt 18:00 och sker med hjälp av så kallad har-start. Banan seglas fem eller sex varv beroende på vindförhållande och banlängd. Medlemmarna turas om att vara funktionärer, en gång var per år. Funktionärerna lägger banan, sköter starten, agerar protestkommitté och för målprotokoll. Vid cirka 19:10 går man i mål och seglar in för bastubad och eftersnack. Ibland blir det korvgrillning eller, som nu i onsdags, reggae och öl till självkostnadspris.

dsc00712Av 21 seglingar per år räknas de 15 bästa. För att stimulera deltagande får man poäng för antal båtar man har bakom sig, plus ett. Kommer man på tionde plats av 40 startande får man 31 poäng. Kommer man på tionde plats av 50 startande får man 41 poäng. Högst poäng på 15 seglingar av de 21 får titulera sig “Fjåsets Riddare”. Seglingen hålls nämligen på fjärden Fjåset, precis utanför Mälarhöjden.

dsc00719Jag har hittills varit med på sju av nio seglingar. Det finns massor att lära men med egen båt och lite teknikträning pekar kurvan i alla fall uppåt. Säsongens resultat kan ni följa här. Mer information om kvällsköret hittar ni här. Och fler bilder från ett race här.

This entry was posted in Laser and tagged . Bookmark the permalink.
Relaterade inlägg: