Team Hoffstedt – min blogg om segling

2010-06-10

Watski 2 Star Baltic – Summering

Filed under: Shorthanded — Tags: , — Jesper @ 20:39

Förberedelser
Trots senare sjösättning än planerat kände vi oss väl förberedda inför start. Vi hann inte träna särskilt mycket ihop men har mailat och planerat desto mer. Efter tips från Anders Lewander plastade vi in utskrifter av bansträckningen med alla waypoints inlagda. Dessa tillsammans med polardiagram tejpade vi sedan upp i båten. Vi torrseglade också hela banan virtuellt i Google Earth innan. En mycket bra övning! En del träning hann vi också med. Vi hade i alla fall hissat alla segel och tränat en del manövrar. På det hela taget kände vi oss redo när det drog ihop sig till start klockan 19:30 onsdag 26:e maj.

Starten
Vi kom iväg helt okej i mitten av fältet. Med lite mer startträning tillsammans kunde vi varit mer aggresiva. Mittläget gav oss något störd vind på halvvinden ut mot Grässkärs fyr. De båtar som hade Code 0 drog ifrån en aning men fältet var fortfarande väldigt samlat.

Grässkärs fyr – Landsorts angöring
Vid Grässkärs fyr hissade vi vår stora gennaker. Att styra direkt på rhumbline blev för platt och jag tror vi seglade något mellanting mellan vår optimala skärning med gennakern och spinnakerbåtarnas kurs som bar mer direkt mot märket. Här halkade vi efter tätbåtarna i klassen. Rundningen av Landsorts angöring gjordes under nattens mörkaste timme och vi missbedömde avstånd och vinklar en aning varför vi fick göra några extra gippar med dålig vinkel på väg mot märket. Det kändes inte jättesnabbt och här skulle vi litat mer blint på navigationsinstrument än vår egen uppfattning om hur långt det var klart till den blinkande bojen.

Landsorts angöring – Visby
De cirka 70 distansen mot Visby blev en lång halvvindsbog för styrbords halsar. Den lilla reacher-gennakern åkte upp och ner några gånger men i stort var det genua och barber-haul som gällde. SailPlanner rekommenderade en överbåge söderöver för att slippa slå på slutet. Vi höll oss dock i stort sett till rhumbline vilket kändes rätt då vi misstänkte att SailPlanners förslag byggde på en ganska osäker prognos om ett vindskifte. SMHI pratade mest om lätta växlande vindar medan SailPlanner förutspådde ett motursvrid. Fem sjömil från Visby hamnade vi i bleke och låg och guppade en dryg timme medan många av våra klasskompisar låg förtöjda inne i Visby hamn. Det var inte mycket att göra åt. Kanske hade även de råkar ut för bleke. Vi höll humör och sockernivå uppe och tog oss in till Visby på bästa möjliga sätt.

Pitstop Visby
Den första etappen blev resultatmässigt vår sämsta. Vi seglade in som 71:a av 96 i totalen och 11:a av 16 i klassen. I Visby blev det ärtsoppa, snack med båtgrannarna, uppstädning i båten, väderuppdatering och två timmars välbehövlig sömn.

Visby – Västerviks angöring
Här hade vi mer vind i starten än toppbåtarna i klassen som startade en dryg timme före oss. Babords halsar, TWA 70-110, hela vägen till Västerviks angöring. Vi styrde rakt på märket hela vägen ner och växlade mellan stora och lilla gennakern beroende på vinkeln. Här plockade vi minst en halvtimme på toppbåtarna i klassen. Väl nere vid Västerviks angöring var det återigen dags för gipprundning under nattens mörkaste timme. Vi försökte men lyckades inte riktigt undvika misstaget från rundningen vid Landsorts angöring. Denna gång var det dock svårare då vinden vred och avtog ganska radikalt. Tror inte vi tappade så mycket denna gång.

Västerviks angöring – Ölands norra
Direkt efter rundningen låg vi och guppade i bleke och försökte söka oss ut till havs. Efter cirka en timme fyllde vinden på och vi fick en fin styrbordsbog upp till Ölands norra. TWA cirka 60 grader.

Ölands norra – Blå jungfrun
Kryss i strålande solsken och fyra sekundmeter upp till Blå jungfrun. Vi höll jämna steg med Max Matthiessen 2, Elan 310, och lyckades rycka lite från J/105 Enjoy. Vi försökte undvika motvrid för styrbords halsar nära Blå jungfrun när vinden följer med utmed ostsidan på Blå jungfrun och jag tror vi fick viss utdelning för det.

Blå jungfrun – Oskarshamn
Bekväm halvvind in till andra pitstoppet. Här var vi lite sena med att sätta lilla gennakern så J/105:an Enjoy gled om oss igen. När vi väl fått upp gennakern plockade vi en hel del på båtarna framför och ett gäng på tio båtar gick imål väldigt nära varandra. Kul inför sista benets start!

Pitstop Oskarshamn
Efter andra etappen hade vi seglat upp oss till 60:e plats i totalen men låg fortfarande 11:a i klassen. I Oskarshamn köpte vi Chorizo och fick nästan tre timmars sömn.

Oskarshamn – Blå jungfrun
Prognosen inför hemresan lovade syd till sydväst 7-11 sekundmeter och det blev en ganska skumpig halvvind ut till Blå jungfrun.

Blå jungfrun – Gustav Dalén
Det kändes som att vinden mojnade efter Blå jungfrun men förmodligen var det bara att vi föll av. Stora gennakern upp och en kurs för styrbords halsar precis norr om Ölands norra spets. Vi gippade till babord strax innan Ölands norra och seglade flera timmar inom två hundra meter från Max Matthiessen 2, Elan 310. Strax innan Västerviks angöring gippade vi till styrbord. Ut till havs. Vinden var sydlig och till natten lovades vrid till sydväst och ökande så vi gippade för att senare kunna gippa tillbaka till babord med bättre skärning. Dessutom såg det ut att blåsa mindre inne vid land. Vid midnatt gippade vi tillbaks till babord och vinden började öka uppåt stadiga 20 knop med byar upp till 26. Härliga surfar och skönt driv i båten. Vid halv tre på morgonen blev vi upphunna av ett regnväder med kraftiga byar. Vi luftade ur storen nästan helt och flög fram med stora gennakern.

Efter ett för snabbt rorsmansbyte, mörker, regn och trötthet broachade vi ganska kraftigt. Efter några försök kom vi upp igen men hade då gennakern några varv runt förstaget. Efter mycket kämpande fick vi ner seglet men var fysiskt utmattade och väntade en halvtimme innan vi bestämde oss för ett försök med lilla gennakern. Just då vred vinden mer mot väst än utlovat och det blev för brant att sätta.

Gustav Dalén – Oxelösund
Efter rundningen av Gustav Dalén var det bara att lova upp och tugga på de sista sjömilen in till slutmålet i Oxelösund. Det blev ett tiotal slag och en härlig känsla av att snart vara framme infann sig.

Målgång
Vi fortsatte trenden att segla upp oss och avslutade på en 51:a plats av 96 startande i totalen och 10:a av 16 i klassen. Bara 15 sekunder efter 9:an Mia-T, en First 36.7.

Sömn
Förutom sovpassen i samband med pitstoppen försökte vi sova regelbundet under seglingen. När trim, strategi och taktik kändes under kontroll gick en av oss och la sig. Vi ställde klockan på två timmar och skiftade därefter förutsatt att trim, strategi och taktik fortfarande var i ordning. Så fort det behövdes väckte vi den andra personen för att hela tiden hålla maximal fart i båten. I shorthanded tycker jag det funkar väldigt bra att ta två timmar från och med att man ligger i kojen istället för att ha fasta tider för skiften. På så vis behöver man inte stressa i kojs för att hinna sova så mycket som möjligt på sin frivakt. Istället kan man i lugn och ro lägga tid på matlagning, städning i båten och routing. För att sedan sova.

När vi pratade med andra besättningar i bastun efteråt verkade det som att vi sovit mer än de flesta. Kanske seglade vi sämre när vi bara vara en man på däck. Å andra sidan var vi förmodligen piggare. Dessutom använde vi autopiloten ganska flitigt så den som seglade hade tid för trim och navigering.

Mat
Vi hade förberett med ett antal matiga pastasallader och en rejäl låda med proteinkakor, mineralersättning(sugtabletter) och hasselnötter. Vi hade även förbeställt ett antal frusna matlådor. Mot sjösjuka hade vi också med oss pepparkakor och ingefära. För att undvika uttorkning och ständiga toalettbesök blandade vi resorb i några av våra vattenflaskor. Jag som brukar sluka vatten och kissa lika mycket upplevde att detta fungerade väldigt bra.

Kläder
Vi viktoptimerade inte på klädfronten och jag hade med mig dubbla seglarställ och trippla underställ. Allt användes inte men hade det varit hårdare väder hade det varit skönt att byta underställ i pitstoppen. Nätterna var riktigt riktigt kalla och jag hade stor nytta av min Ursuit-torrdräkt. Ett helt suveränt plagg som jag upplevde andades bättre än allt annat jag testat. Det är en stor trygghet att vara helt tät kring fötter, hals och armleder. Särskilt under shorthanded. På nätterna hade jag ett ylleunderställ underst. Sedan en X-Tex Finnfill Light och ytterst själva torrdräkten. Jag höll mig varm!

Lärdomar

 • Använd instrumenten mer än känslan vid rundningar i mörker.
 • Var noggrannare med gedigen överlämning till nästa rorsman i hårdare undanvind och mörker.
 • Krana mer i backstagen i lätt kryss på platt vatten. Detta lärde vi oss först under Westervik Shorthanded Race.
 • Resorb i vattenflaskan funkar fint.
 • Varma kläder, bra mat, sömn och aktiv segling gör seglingen roligare.

21 Comments »

 1. Jättekul läsning!
  Tror också att “torrsegling” och planering tillsammans med den inplastade informationen kan hjälpa till så man håller planeringen och inte kör på “känsla” när man blir trött.
  Satt hemma och kollade olika vädersidor gav väldigt olika bud – speciellt inför sträckan Landsort-Visby. Ni valde rätt!

  Comment by Erik Barkefors — 2010-06-11 @ 07:36

 2. Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

  Comment by Rejestracja na Binance — 2023-04-18 @ 16:08

 3. Thank you for your whole work on this web page. My mother delights in getting into investigations and it’s easy to see why. Almost all learn all about the compelling tactic you provide both useful and interesting tips and hints via the website and in addition recommend participation from some others about this topic then our own child is becoming educated a whole lot. Take advantage of the rest of the new year. You are always carrying out a very good job.

  Comment by kevin durant — 2023-05-12 @ 14:45

 4. I precisely needed to thank you so much again. I do not know the things that I might have sorted out in the absence of those secrets contributed by you relating to my question. It previously was a daunting situation for me, nevertheless considering the expert fashion you resolved the issue forced me to weep with fulfillment. I’m happy for the work and even hope you find out what a great job your are carrying out teaching most people using your site. I am certain you have never got to know all of us.

  Comment by kd13 — 2023-05-13 @ 21:55

 5. I have to express thanks to this writer just for rescuing me from such a instance. Right after surfing through the internet and meeting ways which were not powerful, I was thinking my entire life was gone. Living minus the answers to the problems you’ve solved by means of this guide is a serious case, and ones which might have in a negative way affected my entire career if I had not discovered your site. Your primary natural talent and kindness in controlling all areas was valuable. I am not sure what I would’ve done if I had not come across such a solution like this. I can also now relish my future. Thanks a lot so much for your skilled and effective help. I won’t think twice to propose your blog post to any person who needs counselling about this issue.

  Comment by air jordan — 2023-05-15 @ 03:04

 6. My spouse and i got now fortunate Raymond managed to conclude his studies via the ideas he got through your web page. It’s not at all simplistic just to possibly be giving for free guidelines which the others may have been selling. And now we discover we now have the writer to be grateful to because of that. These explanations you’ve made, the straightforward blog navigation, the friendships you can make it easier to instill – it’s got everything superb, and it’s really leading our son in addition to our family believe that the subject matter is enjoyable, which is certainly pretty essential. Thanks for all!

  Comment by steph curry shoes — 2023-05-16 @ 04:40

 7. I wish to point out my gratitude for your kind-heartedness in support of persons that really want assistance with this one subject. Your special dedication to getting the message along became incredibly insightful and has in most cases enabled guys and women like me to realize their aims. Your entire important guidelines means this much a person like me and even more to my mates. With thanks; from each one of us.

  Comment by yeezy shoes — 2023-05-17 @ 05:08

 8. I not to mention my friends were reading through the nice tips and tricks located on the website and so unexpectedly I had an awful suspicion I had not expressed respect to the website owner for those secrets. My women happened to be absolutely warmed to read through them and have in effect very much been tapping into those things. Thank you for really being so considerate as well as for getting such marvelous information millions of individuals are really wanting to discover. My personal honest regret for not expressing appreciation to earlier.

  Comment by golden goose running shoes — 2023-05-18 @ 01:36

 9. I want to express my thanks to this writer for bailing me out of this particular situation. After looking out through the internet and meeting proposals that were not beneficial, I assumed my entire life was done. Living minus the approaches to the problems you have solved through this website is a critical case, and the kind which may have badly affected my career if I hadn’t encountered your blog post. Your own personal capability and kindness in handling every item was important. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t come across such a stuff like this. It’s possible to at this point relish my future. Thank you very much for the skilled and effective guide. I won’t be reluctant to endorse your web blog to any individual who needs counselling on this matter.

  Comment by kyrie shoes — 2023-05-18 @ 04:34

 10. Thank you so much for providing individuals with remarkably nice chance to read critical reviews from this site. It is always so pleasurable and as well , packed with a good time for me and my office peers to visit your blog a minimum of three times in a week to study the new guidance you have got. Not to mention, I’m so certainly happy with the perfect advice served by you. Selected 4 tips on this page are really the very best I’ve had.

  Comment by hermes bag — 2023-05-19 @ 04:04

 11. My wife and i got really thrilled that Louis could finish up his reports while using the precious recommendations he grabbed in your weblog. It is now and again perplexing just to choose to be giving for free facts that many people might have been making money from. And now we remember we have the blog owner to give thanks to because of that. The illustrations you have made, the easy website navigation, the relationships your site give support to engender – it’s many superb, and it’s really assisting our son and the family believe that the topic is cool, which is exceptionally vital. Thank you for everything!

  Comment by golden goose — 2023-05-20 @ 04:44

 12. Thank you a lot for giving everyone a very spectacular possiblity to read in detail from here. It can be so sweet and as well , stuffed with a great time for me personally and my office colleagues to search the blog really thrice in a week to find out the fresh tips you have. Not to mention, I am just usually motivated with your gorgeous suggestions you serve. Some two points in this posting are unquestionably the most beneficial we’ve ever had.

  Comment by yeezy boost 700 — 2023-05-21 @ 06:04

 13. I wish to express some appreciation to you for bailing me out of this problem. After researching throughout the the net and meeting tips which were not helpful, I thought my life was gone. Being alive minus the solutions to the difficulties you’ve sorted out all through the article content is a serious case, as well as the kind which could have adversely affected my career if I hadn’t discovered your site. The expertise and kindness in maneuvering all areas was tremendous. I am not sure what I would’ve done if I had not encountered such a stuff like this. I am able to at this time look ahead to my future. Thanks a lot very much for this skilled and sensible help. I will not be reluctant to refer your blog post to any person who wants and needs support about this issue.

  Comment by golden goose sneakers — 2023-05-22 @ 07:08

 14. A lot of thanks for all your valuable labor on this blog. Debby really likes setting aside time for investigations and it’s easy to understand why. All of us learn all about the lively tactic you make priceless guidance by means of your blog and in addition inspire participation from others on this theme while our favorite princess has always been being taught a great deal. Enjoy the remaining portion of the year. You are always conducting a really good job.

  Comment by yeezy gap — 2023-05-24 @ 09:23

 15. I truly wanted to post a small word to appreciate you for all the awesome secrets you are giving out at this site. My long internet search has now been compensated with extremely good facts to share with my contacts. I would claim that most of us website visitors actually are unequivocally fortunate to dwell in a good place with so many awesome individuals with interesting methods. I feel pretty blessed to have come across your entire web site and look forward to many more fun times reading here. Thank you once again for a lot of things.

  Comment by off white shoes — 2023-05-25 @ 11:58

 16. Thanks so much for giving everyone an extraordinarily nice possiblity to check tips from this blog. It’s usually so fantastic and also jam-packed with fun for me personally and my office friends to search your web site no less than 3 times weekly to find out the latest items you have. Of course, I am just certainly happy for the brilliant secrets served by you. Selected 2 points in this article are in fact the most impressive we’ve ever had.

  Comment by kyrie 6 — 2023-05-26 @ 13:06

 17. Needed to create you a very small observation so as to say thanks over again over the striking views you have contributed above. It is surprisingly open-handed with you to allow easily exactly what a lot of people could have distributed as an ebook in making some bucks on their own, particularly considering the fact that you could have done it if you ever considered necessary. These suggestions also worked to be a great way to be aware that someone else have similar desire really like my personal own to find out great deal more in terms of this matter. I think there are several more enjoyable sessions up front for individuals that look into your site.

  Comment by golden goose pink — 2023-05-27 @ 09:14

 18. I am only commenting to make you understand of the excellent encounter my friend’s daughter enjoyed viewing your web page. She even learned a good number of issues, not to mention what it is like to have an amazing teaching mood to have men and women smoothly fully understand a number of advanced issues. You truly surpassed our own expected results. Thank you for offering the helpful, trusted, edifying not to mention unique tips about your topic to Julie.

  Comment by supreme outlet — 2023-05-27 @ 16:24

 19. I am also writing to make you understand of the useful encounter our daughter obtained reading through your blog. She mastered such a lot of pieces, which include what it is like to possess a marvelous coaching character to get the others clearly fully grasp some hard to do things. You actually exceeded readers’ expectations. I appreciate you for delivering the practical, trustworthy, explanatory and in addition unique thoughts on this topic to Sandra.

  Comment by off white outlet — 2023-05-28 @ 19:31

 20. I am also commenting to make you know of the extraordinary discovery my wife’s girl went through studying your web site. She came to find such a lot of pieces, which include what it’s like to possess a wonderful helping mood to have certain people smoothly learn specified extremely tough subject areas. You really did more than our own desires. Many thanks for displaying those important, trusted, informative and fun guidance on this topic to Gloria.

  Comment by kd shoes — 2023-05-29 @ 21:36

 21. Needed to write you the little observation to finally thank you so much over again for these extraordinary tactics you’ve documented on this site. It is quite generous of you to give extensively exactly what a number of people could have sold for an electronic book to end up making some bucks for their own end, and in particular since you could have done it if you decided. The guidelines likewise worked like the fantastic way to be sure that the rest have the same zeal much like mine to figure out more and more when considering this problem. Certainly there are several more pleasant opportunities in the future for those who take a look at your site.

  Comment by fear of god essentials — 2023-05-30 @ 21:48

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress