Watski 2 Star – Liten dataanalys

I diagrammet ovan visas Banditos snittfart i knop(COG) med fyraminuters intervaller. Som en del andra råkade vi ut för “den stora broachen” runt tvåtiden på lördagens morgon. Precis innan snittade vi 11 knop under fyra minuter. Men ett för snabbt rorsmansbyte, mörker, regn och trötthet gjorde att vi broachade ganska kraftigt. Efter några försök kom vi upp igen men hade då gennakern några varv runt förstaget. Efter mycket kämpande fick vi ner seglet men var fysiskt utmattade och väntade en halvtimme innan vi bestämde oss för ett försök med lilla gennakern. Just då vred vinden mer mot väst och det blev för brant att sätta. Det kändes faktiskt rätt skönt :).

kartan ovan ser vi Banditos seglade sträcka. På väg upp mot Landsorts angöring kan man kanske ana att vi skar för lite med gennakern på den långa styrbordsbogen. Som ovan gennakerseglare är det mentalt jobbigt att gå högt när spinnakerbåtarna styr mot märket. Till nästa år ska vi ha bättre kalibrerade instrument och ett uppdaterat polardiagram anpassat för gennaker. Som stöd till det mentala. Desto roligare syns det också ganska väl hur bra vi tajmade medursvridet på länsen på sista benet upp mot Oxelösund. Gippen ut till havs vid Västervik blev bra då ett antal båtar råkade ut för bleke inne vid land. När vi sedan gippade tillbaks till babord igen kom medursvridet smygande.

En större version av kartan hittar ni här. Om det är någon som har motsvarande data tillgängligt får ni gärna maila mig så ska jag försöka sammanställa en jämförelse.

This entry was posted in Shorthanded and tagged , . Bookmark the permalink.
Relaterade inlägg: