Team Hoffstedt – min blogg om segling

2011-03-30

Nästa generations seglarställ | Utvärdering

Filed under: Prylar — Tags: , — Jesper @ 21:18

För att motivera köp av kvalitetskläder brukar min kompis Fredde säga att ”det är bättre gråta en gång när man köper kläderna än varje gång man tar på sig dom”. Och Fredde brukar veta vad han snackar om.

I början av förra året fick jag i uppdrag av SeaPax att testa en Ursuit Gemino Operative för olika användningsområden. Efter vinter- och vårseglingar i Laser samt diverse kölbåtssegling till havs i både Sverige och Frankrike kan jag till slut göra ett välgrundat konstaterande. Dräkten är verkligen grym!

Inför min utvärdering har jag även pratat med Ulf Brändström som använder en likadan Ursuit Gemino Operative när han nu kvalar in till Mini Transat nere i Frankrike. Han är lika nöjd som jag och säger att många fransmän fått upp ögonen för Ursuit och sneglat avundsjukt på hans klädsel.

Att torka inuti dräkten
Jag är känd för att svettas mycket och den här dräkten andas som inget annat plagg jag provat. Efter ett svettigt pass på fördäck är mitt underställ sjöblött av svett. Men redan efter en kvart till rors har understället torkat betydligt. Ett fuktigt ylleunderställ torkas bäst på kroppen inuti en Ursuit. Imponerande, särskilt med tanke på att dräkten är absolut vattentät när man ligger i vattnet.

Lätt att växla
Det som gör dräkten riktigt unik är att Ursuit lyckats förena en separat jacka och byxa till en funktionell torrdräktshelhet. Det är möjligt tack vare den patenterade dräktkonstruktionen som kombinerar de två dräktdelarna med hjälp av en specialdragkedja och ZipLock låsmekanism. Jackan och byxan kan dessutom användas var för sig. I lättare väder har jag på mig byxorna och en vanlig skaljacka ovantill. När det blåser upp eller kyler på byter jag ut skaljackan mot överdelen som är som en smock som knäpps ihop vattentätt med byxorna. Då har jag en helt vattentät torrdräkt som med rätt underställ, X-Tex, klassas som en 6-timmars räddningsdräkt. På motsvarande sätt växlar jag ner när det blir varmare.

Bra stuvutrymmen
På båda låren finns rejält tilltagna, stänkskyddade, fickor. På jackfronten finns en stor stänkskyddad ficka och på ena armen en mindre ficka. Totalt finns det plats för såväl handhållen VHF som PLB, iPhone och annat smått och gott.

Komplettera med latexstrumpor
Även fötterna på dräkten andas naturligtvis. För att lättare glida ner i mina seglarstövlar kompletterar jag med ett par latexstrumpor utanpå fötterna. Förutom minskad friktion mot stövlarna hjälper dessa också till att föra bort eventuell luft som annars lätt hamnar i fötterna. Det gör det ännu lättare att komma i sina vanliga seglarstövlar.

Smidig
Jämfört med ett traditionellt offshoreställ känner jag mig betydligt smidigare i Ursuit. Särskilt om jag bara har ett tunt underställ under. Detta gör att dräkten fungerar bra även i en jolle. Enda nackdelen jag upplevt är att kragen är väldigt stor och tar bort lite av känslan för vinden. Den går givetvis att vika ner men för jollekappsegling är Ursuit Gemino Active ett alternativ som är värt att överväga. Även denna är tvådelad och borde fungera bra under havssegling.

Nackdelar
Finns det då några nackdelar med dräkten? I början när jag torrseglade i lägenheten tyckte jag kardborrebanden runt handleder och fotleder kändes väl långa men det är inget jag stört mig på under segling. Jämfört med ett traditionellt offshoreställ är byxorna aningen svårare att klä på på grund av fötterna. Man måste sitta ner vid påklädning i sjögång för att få till det bra. Men efter några gånger har man lärt sig tekniken.

Understället X-Tex.

Priset
Visst är dräkten dyr men jämfört med motsvarande offshoreställ är kostnaden inte särskilt mycket högre. Jag är väldigt nöjd och tycker absolut att detta är nästa generations seglarställ. Särskilt för seglare som seglar längre sträckor med få i besättningen och där kraven på klädsel är höga.

34 Comments »

 1. Låter bra! För oss som börjar närma oss “prostata-åldern” så är det intressant hur nr1 går att lösa. Hur fungerar det med den tvådelade Ursuiten? Måsta allt ner till knäna som med vanliga sjöstället?

  Comment by Erik Barkefors — 2011-04-02 @ 18:23

 2. Bra fråga :). Jag skulle säga att allt behöver ner till knäna för nr2. Vid nr1 är det dock snäppet enklare än på ett vanligt seglarställ då byxorna slutar i midjehöjd. Dessutom finns det en rejäl gylf.

  Comment by Jesper — 2011-04-03 @ 12:02

 3. Det låter som ett väldigt bra plagg. Jag kör med flytoverall och TPS survival suite, inget av dem är optimalt. TPS Survival Suite är bra om man badar men mycket blöt invändigt och kall, andas ej, på båten. Flytoverallen funkar bra vid dåligt väder och på natten men inte bra om man badar.

  Comment by Krister Gustafsson — 2011-04-03 @ 12:13

 4. Haha rätta takter Jesper! Blir ju nästan sugen på att köpa en… 🙂

  Comment by Fredde — 2017-12-11 @ 10:25

 5. Every single time I’ve louis vuitton and from here or maybe a just had to comment and give y’all some feandback on y’all great services such as louis vuitton and the Retro 9’s on Thursday and in either case got them on Saturday. I got them on right now….
  cheap louis vuitton store https://www.cheaplouisvuittonsale.com

  Comment by cheap louis vuitton store — 2023-03-21 @ 14:15

 6. Every single time I’ve louis vuitton and from here aka just had to comment and give y’all some feandback on y’all great services choose the louis vuitton and the Retro 9’s on Thursday and you decide got them on Saturday. I got them on right now….
  louis vuitton outlet online https://www.louisvuittonwomen.com

  Comment by louis vuitton outlet online — 2023-03-21 @ 14:19

 7. Every single time I’ve louis vuitton and from here and it could be just had to comment and give y’all some feandback on y’all great services appreciate the louis vuitton and the Retro 9’s on Thursday and situation got them on Saturday. I got them on right now….
  cheaplouisvuittonoutlets https://www.cheaplouisvuittonoutlets.com

  Comment by cheaplouisvuittonoutlets — 2023-03-21 @ 15:09

 8. If one is talking about the jackets for women, we might as well talk about the coats that are a must-have in a woman’s wardrobe. The jackets are casual wear, but the overcoats take it to the next level. The overcoats are semi-formal or formal wear, which makes a great accessory in women’s outfits. They can be paired with modern artificial jewelry appropriate to the events they are planning it for. Unlike lightweight raincoats, the warmest winter coats are anything padded or down-filled. However, if you go for something in 100% wool with a bit of weight, you’ll be staying cosy – trust us. himachali Long Jacket jacket for ladies FULL SLEEVES blue check Sign up to get reminders of The Art of Genius event As the name suggests, the maxi jackets are long and ankle length. They are as versatile as the denim. The coat is often paired with short and long dresses, as well as jeans, jeggings, leggings. One can wear them with boots, heels, or shoes, depending on the look one is aiming for.
  https://wiki-book.win/index.php?title=Ladies_autumn_outfits
  style is all about form and function. which simply means your outfit needs to feel as good as it looks. a skirt too tight or lingerie that pinches takes all the fun out of your day or evening. clothes have a way of transforming us from the outside in. while we want to have fun with style, our clothes need to fit beautifully, so we’re not tugging or pulling a blouse or skirt into place. that goes for shoes too. who wants to be on vacation (yes, we will travel again) with a pair of shoes that give us blisters? so remember to dress comfortably. I’m Antonio Centeno, the founder of RMRS. I’m a former Marine Corps Officer with a BA in Evolutionary Biology and Philosophy (Cornell College 98′) and an MBA from The University Of Texas at Austin (07′). I studied the Science of Style in London, Hong Kong, and Bangkok and have created over 5000 videos/ articles to help men dress better. Click here to discover more about our mission here at RMRS.

  Comment by orabs — 2023-04-20 @ 16:36

 9. Read this article for more valuable advice about the benefit of private label cosmetics, private label skin care and private label hair care. Our team specializes in innovative looks, ideas, thoughts and design in order to create the pefect branding package (website, catalog, business cards, brochures, etc). Our in house printing company can print or label any bottle size or shape for a beautiful and colorful look. Conditioner improves hair texture, and appearance, making it more manageable. The main goal is to prevent scalp damage from brushing or combing by decreasing the amount of friction between individual hairs. Conditioners are available in liquids, gels, creams, lotions, and sprays. Add your own customized label to our existing formulas. Easily create your own branded products and generate a quote. We offer low minimums to make our private label an affordable option for any salons and stylists who are looking to create their own brand.
  https://howdoyoubecomeafashionbuyernikakamo.blogspot.com/2018/11/fashion-designer-models.html
  Opening from one end of the eye, line your eyelid gently till the other end and style the line as thick or as thin as you like. The smooth texture ensures that it glides on easily and does not smudge. This eyeliner comes in a 10ml bottle and is easy to apply with the angled brush tip. The product is vegan and cruelty-free and a matte finish with rich black pigments will surely make your beautiful eyes the center of attraction. For similar Product information click here About Eyetex dazzler Eyeliner in Black: Flipkart Customer This product can be used on the waterline or lash line. This eyeliner pencil is made from black pigment, which is easy to apply and provides intense, long-lasting color. It comes in a variety of colors, including black, brown, navy, and plum. The eyeliner is waterproof and smudge-proof, which means it will stay on your eyes all day long. For similar Product information click here

  Comment by mor — 2023-04-26 @ 22:02

 10. Капли для глаз Оптакейр (OphthaCare Eye Drops), 10 мл. Производитель — Himalaya CL Pharmacy, Индия. Состав1 мл препарата содержит: активное вещество: биматопрост 0,3 мг; вспомогательные вещества: бензалкопия хлорид 0,05 мг, натрия хлорид 8,30 мг, лимонной кислоты моногидрат 0,14 мг, натрия гидрофосфата гептагидрат 2,68 мг, натрия гидроксид до pH 7,3, хлористоводородная кислота до pH 7,3, вода для инъекций до 1 мл Инструкция На основе синтетических простагландинов F2α (PGF2α / Prostaglandin F2alpha) сегодня разработаны следующие соединения, которые применяют в косметологии: травопрост (travoprost), латанопрост (latanoprost) и средства с простамидами, такие как биматопрост (bimatoprost), наиболее распространенный комтонент таких продуктов. Но мне не хотелось делать заказ и ждать. Мне хотелось как можно скорее получить ресницы))) Но мне не хотелось делать заказ и ждать. Мне хотелось как можно скорее получить ресницы)))
  https://www.colbridge.com/forum/profile/wendyu058322362/
  Сезонная скидка 30% при оплате переводом на карту! Скидка рассчитывается менеджером вручную после оформления заказа. Гарантия 100 % естественного результата ― роскошные густые длинные  ресницы!   Как наносить сыворотку для ресниц FEG? МЫ РАБОТАЕМ: Благодаря сыворотке для роста ресниц FEG  можно отказаться от накладных ресниц и наращивания искусственных, так как свои собственные ресницы будут выглядеть шикарно даже без ежедневного использования туши.  Сыворотка для роста ресниц FEG eyelash enhancer – самое безопасное и  эффективное средство для роста, укрепления ресниц и бровей.   Предостережения: Для профессионалов Это подтверждает многочисленная аудитория женщин проверивших на себе свойства данного средства.* Продукт получил одобрение FDA (Министерства здравоохранения США). МЫ РАБОТАЕМ: Вы заметите результат от использования уже через неделю — ресницы станут длиннее, а их объем увеличится в два раза. В состав сыворотки входят гипоалергенные вещества, благодаря которым она полностью безопасна для женщин с чувствительной кожей.

  Comment by sed — 2023-05-03 @ 00:46

 11. I’m commenting to let you understand what a perfect discovery my wife’s daughter experienced viewing your web site. She even learned several things, with the inclusion of what it is like to possess an excellent helping character to let other people with no trouble have an understanding of several impossible subject areas. You really did more than readers’ desires. Thank you for showing those valuable, safe, revealing and as well as unique tips about the topic to Janet.

  Comment by off-white — 2023-05-10 @ 18:39

 12. My wife and i were really glad that Edward could conclude his research from your ideas he acquired out of the site. It’s not at all simplistic just to be giving out points which usually many others could have been trying to sell. We grasp we’ve got the website owner to give thanks to for this. Most of the illustrations you have made, the straightforward website menu, the friendships you can aid to instill – it’s most spectacular, and it’s helping our son in addition to the family consider that that subject is cool, and that’s incredibly pressing. Many thanks for the whole thing!

  Comment by fear of god — 2023-05-11 @ 21:53

 13. My husband and i felt quite lucky when Edward could carry out his basic research from the precious recommendations he received through the site. It’s not at all simplistic to simply continually be handing out concepts which others might have been making money from. And now we consider we have got the blog owner to thank for that. Most of the explanations you’ve made, the simple website menu, the relationships you will make it possible to instill – it’s everything remarkable, and it’s really aiding our son and our family imagine that the subject is thrilling, and that’s extremely fundamental. Many thanks for the whole lot!

  Comment by ball star golden goose — 2023-05-12 @ 21:52

 14. I am only writing to let you be aware of what a remarkable experience our daughter undergone going through the blog. She came to find several pieces, which included what it is like to have an amazing giving mindset to let the others quite simply learn about various tricky topics. You undoubtedly exceeded our desires. Thank you for supplying those informative, trusted, explanatory as well as easy tips on that topic to Tanya.

  Comment by golden goose outlet — 2023-05-13 @ 02:35

 15. According to Goal.com, Cardiff is leading the race to sign Bristol City winger Albert Adomah. We no longer check to see if our website works in your browser. We recommend upgrading to a newer browser to get the best experience from Sky Sports.com. Birmingham City’s 19-year old defender Nico Gordon is drawing interest from Arsenal, Chelsea, Manchester United and Tottenham ahead of the summer transfer window (The 72) Bristol City are interested in bringing Arsenal forward Eddie Nketiah to Ashton Gate. Krishan Davis of Bristol Live reports that the Robins want the youngster on loan and are willing to pay a loan fee plus his wages. Nketiah is currently with the Gunners on their tour of the USA and recently scored the winner in a friendly against Bayern Munich.
  http://edeniquemall.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=695
  And Christophe Galtier will have been wishing Neymar was at his disposal while the 31-year-old has been linked with a Chelsea transfer in recent weeks. Marquinhos savoured a “perfect evening” for Paris Saint-Germain as Kylian Mbappe scored a hat-trick and Angel di Maria signed off in style in a 5-0 rout of Metz. The PSG logo is set in a blue background. In the centre stands a representation of the Eiffel Tower in red above a fleur de lys symbol. The logo has the words “Paris Saint-German” on it. “Paris” is above the Eiffel Tower and is bigger in size to emphasize on creating PSG as a brand for the French capital. Pandey also noted a number of other teams are interested in signing the goalkeeper, including Liverpool and Real Madrid.

  Comment by Inino — 2023-05-14 @ 02:51

 16. I wish to express some appreciation to this writer for bailing me out of such a dilemma. Because of looking out throughout the online world and getting views which were not powerful, I thought my life was well over. Being alive without the presence of strategies to the difficulties you’ve sorted out all through your good report is a serious case, as well as those that could have adversely damaged my career if I hadn’t noticed your web blog. Your main understanding and kindness in handling all the things was very helpful. I don’t know what I would have done if I had not come across such a point like this. I can also now look ahead to my future. Thanks for your time very much for your specialized and effective help. I won’t hesitate to propose your web page to anybody who needs and wants direction about this subject matter.

  Comment by kyrie 9 — 2023-05-14 @ 08:43

 17. I simply wanted to write a note to be able to say thanks to you for all of the amazing tips and tricks you are giving out here. My incredibly long internet look up has now been paid with good facts and techniques to write about with my two friends. I would state that that we website visitors are unequivocally lucky to exist in a remarkable website with so many wonderful professionals with very beneficial tips. I feel rather privileged to have encountered the website page and look forward to tons of more amazing minutes reading here. Thanks again for everything.

  Comment by a bathing ape — 2023-05-15 @ 13:26

 18. I am writing to let you understand of the perfect discovery my girl found using your webblog. She picked up some things, most notably how it is like to have an incredible giving style to let folks quite simply know specified extremely tough matters. You actually surpassed her expected results. Thank you for offering those productive, dependable, informative not to mention unique thoughts on that topic to Ethel.

  Comment by fear of god — 2023-05-16 @ 14:02

 19. I happen to be writing to make you understand what a beneficial discovery our princess found browsing yuor web blog. She picked up so many things, with the inclusion of what it’s like to possess an excellent helping mindset to have many people just comprehend a variety of extremely tough issues. You truly surpassed my expected results. I appreciate you for showing these insightful, safe, explanatory as well as unique guidance on the topic to Tanya.

  Comment by golden goose outlet — 2023-05-17 @ 14:02

 20. I simply wanted to say thanks yet again. I’m not certain the things that I might have taken care of without those tips and hints shared by you concerning this question. It became a real horrifying difficulty for me personally, however , noticing the specialized tactic you dealt with it took me to leap over joy. I will be happier for this help as well as sincerely hope you comprehend what an amazing job you have been providing teaching others by way of your websites. Probably you have never encountered any of us.

  Comment by goyard — 2023-05-18 @ 13:16

 21. Thanks for all your valuable labor on this site. My mum really likes setting aside time for internet research and it’s easy to understand why. Most of us learn all concerning the powerful means you present helpful guidelines via the web blog and as well attract response from other people on this theme then our daughter is studying so much. Enjoy the remaining portion of the year. You’re the one carrying out a fabulous job.

  Comment by jordan 6 — 2023-05-19 @ 13:28

 22. I enjoy you because of your whole effort on this web site. My aunt takes pleasure in working on investigations and it’s obvious why. Most people learn all concerning the compelling way you produce efficient tricks via your web site and as well as inspire participation from other ones about this matter so my simple princess is being taught a great deal. Take advantage of the remaining portion of the new year. Your performing a really great job.

  Comment by fear of god essentials — 2023-05-20 @ 14:41

 23. I wanted to write you that tiny word to be able to say thanks a lot the moment again with the magnificent opinions you’ve provided on this page. This has been quite surprisingly open-handed with people like you to give unhampered all that many of us would have offered for sale as an ebook to get some money for their own end, especially seeing that you could possibly have tried it in the event you wanted. Those concepts in addition acted to be the good way to fully grasp that some people have a similar interest similar to my own to know more and more with respect to this matter. I’m certain there are some more pleasurable times up front for folks who look into your blog post.

  Comment by golden goose — 2023-05-21 @ 11:39

 24. Thank you a lot for giving everyone a very superb chance to check tips from this web site. It is usually so amazing and as well , stuffed with fun for me personally and my office friends to visit your site the equivalent of thrice every week to read through the fresh things you will have. Not to mention, I’m usually satisfied with the very good concepts you give. Certain 1 ideas in this article are rather the most suitable we’ve ever had.

  Comment by bape outlet — 2023-05-21 @ 16:34

 25. Thanks a lot for providing individuals with remarkably terrific possiblity to check tips from this blog. It can be so amazing and also stuffed with fun for me personally and my office acquaintances to search the blog particularly 3 times in 7 days to study the fresh items you have got. Not to mention, I’m also at all times satisfied considering the wonderful solutions you serve. Some 1 points in this posting are truly the most impressive we’ve had.

  Comment by bape shoes — 2023-05-22 @ 17:26

 26. This really answered my problem, thanks!

  Comment by hermes outlet — 2023-05-23 @ 03:04

 27. I precisely had to thank you very much once again. I’m not certain the things I might have worked on without those techniques shared by you over that area of interest. It became a terrifying matter in my position, but looking at a new skilled approach you treated the issue forced me to cry with delight. I am just grateful for the assistance and then sincerely hope you know what a great job you were undertaking training many others through your webblog. I’m certain you’ve never met any of us.

  Comment by bape official — 2023-05-23 @ 19:02

 28. I want to express my thanks to the writer for bailing me out of this challenge. Because of looking out through the online world and seeing ideas which are not productive, I was thinking my life was done. Living without the approaches to the issues you have resolved all through your good article is a crucial case, and those which may have negatively affected my entire career if I hadn’t encountered your web page. That expertise and kindness in touching all the things was tremendous. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t come across such a step like this. I am able to now look forward to my future. Thanks for your time so much for this professional and result oriented guide. I will not hesitate to propose the website to any person who needs counselling on this situation.

  Comment by yeezy shoes — 2023-05-24 @ 20:26

 29. Thank you a lot for providing individuals with a very nice chance to read critical reviews from here. It’s always so terrific and stuffed with fun for me personally and my office fellow workers to search your site at minimum thrice weekly to find out the latest guidance you have got. And definitely, I’m just certainly fascinated for the fabulous tips and hints you give. Some 1 points in this post are basically the finest I have ever had.

  Comment by off white outlet — 2023-05-26 @ 23:47

 30. My husband and i ended up being peaceful that Raymond managed to deal with his research through the entire precious recommendations he discovered from your web page. It’s not at all simplistic just to happen to be handing out guides that people could have been making money from. And we all understand we have you to appreciate for this. The most important explanations you’ve made, the easy web site menu, the friendships you aid to engender – it’s most excellent, and it’s really leading our son and the family feel that this concept is cool, and that is extraordinarily fundamental. Thank you for the whole lot!

  Comment by bape sta — 2023-05-28 @ 02:14

 31. I would like to express some appreciation to the writer for bailing me out of this type of instance. After checking throughout the the net and coming across thoughts that were not powerful, I believed my entire life was done. Being alive devoid of the approaches to the issues you’ve solved through your good posting is a serious case, and those which could have in a wrong way damaged my career if I hadn’t encountered your web page. Your primary training and kindness in controlling all the details was tremendous. I’m not sure what I would have done if I hadn’t come across such a thing like this. I can now look ahead to my future. Thank you very much for this reliable and sensible help. I will not think twice to propose your web site to any person who needs and wants guide about this problem.

  Comment by fear of god clothing — 2023-05-29 @ 04:41

 32. Needed to create you this tiny remark just to say thank you the moment again for those lovely things you have discussed on this website. This has been strangely generous of people like you to give publicly what many individuals would have offered for an e-book to generate some cash for themselves, particularly given that you could have done it in the event you wanted. Those techniques additionally worked to be the easy way to know that some people have the identical interest like my personal own to know the truth more when it comes to this condition. I am certain there are numerous more enjoyable occasions ahead for many who looked over your website.

  Comment by supreme — 2023-05-30 @ 06:29

 33. I wanted to compose you this very small remark to thank you yet again with your breathtaking views you’ve discussed here. This has been really seriously open-handed with you in giving easily precisely what many of us would’ve sold as an e-book in making some cash for themselves, mostly considering the fact that you might have tried it if you ever desired. These concepts additionally worked like a fantastic way to realize that someone else have the same zeal similar to my personal own to realize very much more in respect of this matter. I think there are millions of more fun sessions up front for many who examine your blog post.

  Comment by kd shoes — 2023-05-31 @ 05:10

 34. I want to get across my appreciation for your kindness supporting those people who should have help on that content. Your very own commitment to getting the message all around appears to be extraordinarily insightful and has regularly helped some individuals like me to get to their ambitions. Your helpful key points denotes a lot to me and even further to my office colleagues. Warm regards; from everyone of us.

  Comment by golden goose outlet — 2023-05-31 @ 07:47

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress