Pogocruising i skärgården

Sedan hemseglingen har jag cruisinganpassat Alizé II en aning med förpiksdynor, stävstege, stävfender, bergskilar, bruceankare och grill. Och visst funkar hon även i skärgården! Men så klart märks det att hon är gjord för längre etapper till havs. Det är mycket segel, tampar och utrustning på liten yta. Som Niclas bror uttryckte det: “Hon är gjord för att hissa storen i Frankrike och ta ner den några veckor senare i Brasilien.”. Så det gäller att packa bra och hålla ordning på grejerna. Men när man väl krattat i sittbrunn och fått upp seglen finns det gott om plats att njuta ombord. En annan kul grej är att hon bara är dubbelt så lång(nästan) som bred och dessutom väldigt lätt. Det gör det lite speciellt vid tilläggning. Hon rör sig som om hon vill ut och segla och det gör förstås en enorm skillnad vilken sida man sätter ankartampen på. Lite bilder nedan.

Stävstege och dito fender in action. Det är lätt hänt att slå hakan i berget när stäven är spikrak.

Förtöjda på mammas favoritplats i Korshamnsviken, bredvid trädet.

Rosé på Idskären nära Själbottna.

Lite trångt men mysigt.

En inblick i förpiken.

Anna i sin rymddräkt.

This entry was posted in Classe Mini and tagged , . Bookmark the permalink.
Relaterade inlägg:
Comments
 • Erik Barkefors 2011-08-17 at 18:44

  Kul att läsa! Hur fungerar det att segla i trånga vatten och kryss i skärgården? Gissar att det är aningen tufft solo…

 • Jesper 2011-08-17 at 21:08

  Har inte kört solo inomskärs ännu. Men jag tror det funkar väldigt bra. I väldigt lätt vind behöver man falla och ta fart innan det smala kölbladet får bett. Men jämfört med t ex en Nacira är kölen förlåtande. Kryss solo är sällan problematiskt så länge autopiloten(Bruno) är med. Minisegling kräver, som all annan segling, framförhållning och förutseende. Så länge man förbereder allt noggrannt går det bra. Solosegling fostrar gott sjömansskap.

 • Henrik 2011-08-20 at 23:03

  Cool båt. Var hittar man stävfender? Har också lodrät för, vore fint med en sådan.

 • Jesper 2011-08-22 at 15:57

  Tack! Fendern heter Multifender MAJONI och jag hittade den på SeaSea. Vad seglar du själv?

 • Henrik 2011-08-22 at 17:58

  Jag seglar Dehler 33. Skall nog prova en Majoni!

  /Henrik