Team Hoffstedt – min blogg om segling

2012-08-20

Harken Solo Challenge | Analys

Filed under: Shorthanded — Tags: , , — Jesper @ 00:07

Jag kände mig väl förberedd inför racet med 250 seglade sjömil solo i år och båten ordentligt lättad, bottentvättad och med uppdaterade polarer och segelvalstabeller. Kryddan på moset var att jag hann stuva såväl motor som soppadunk centralt i båten. Riktigt taggad således.

Väderprognosen lovade 6-7 sekundmeter från väst vridande mot sydväst. Det innebar 13.2 sjömil halvvind, 12.4 sjömil kryss och 14.4 sjömil undanvind. Inte så dumt för en Pogo. Även om vinden tyvärr mojnade betänkligt när det väl drog ihop sig för undanvind.

Sandhamn-Revengegrundet (3.2 Nm på 40 minuter)

Jag kom iväg fint cirka 10 sekunder efter utsatt tid med code 0 uppe och en sann vindvinkel på cirka 100 grader. Jag tog mig förbi Wasa 31Cr och höll BB10m bakom mig. Inför rundningen av Revenge var jag lite osäker på om det skulle bli för mycket power att fortsätta med code 0 till Alma. Därför hissade jag genuan inför rundningen för att vara beredd.

Revenge-Almagrundet (6.8 Nm på 1h 02min)

Jag kunde precis bära code 0 i 75-85 graders sann vind. Typisk g-kraftsegling à la Mini där man verkligen känner hur det rätande momentet jobbar. Loggen stod på 6.4-7 knop och jag höll fortfarande BB10m bakom mig även om han knappade in några 10-tal meter. Precis innan rundningen satte jag genuan och rullade in code 0.

Almagrundet-Dämban (12.4 Nm på 4h 11min)

Som vanligt blåser det alltid snäppet mer än man tror när man rundar upp för en kryss och det tog ett tag att få ner coden från däck och få ordning på trimmet. Dags att äta hade det blivit också. Vindmätaren visade stabilt 7-8 sekundmeter och sjön var kort och krabb. Jag hade fullt ställ med stor och genua. Aningen over powered men jag tänkte att det drog bra genom den skumpiga sjön. Jag höll 5.2-5.5 på loggen och kryssvinklarna var som vanligt stora. Runt 50 grader för att få hyfsat driv. BB10m försvann som en raket med 5 grader högre höjd och en halv till en knop bättre fart. Jag valde vänsterkanten ut till havs i hopp om att det skulle vrida mer mot sydväst och att det dessutom bör vara mer vänstervriden vind in mot kusten, som jag ville cacha in som lyft på väg in mot märket. Sjön var däremot värre på vänstern. Efter dryga fyra timmars kryss hade jag bara tre båtar bakom mig vid rundningen av Dämban. Tungt! Men nu var det dags för vår bog.

[youtube X1IrIbBWznE 600]

Dämban-Revenge (14.4 Nm på 2h 05 min)

Upp med stora svarta och planingen var igång. Båten kändes lätt och snabb så jag firade av med ett filmklipp och en pastasallad. Medan jag, glad i hågen åt, hann det mojna till 4-5 sekundmeter och planingen var ett minne blott. Båtarna framför hade närmat sig en aning men utan planing var den fortsatta inhämtningen minimal. Vinden vred med, jag gippade och vinden ökade upp mot 6 m/s igen. Så här i efterhand borde jag nog ha skurit lite mer och gjort fler gippar. Framme vid Revengegrundet hade jag seglat ikapp och förbi Elan 333 och en av trimaranerna.

Revenge-Sandhamn (3.2 Nm på 32min)

Tyvärr lyckades jag inte hålla Elanen ända in i mål på halvvindsbogen som bjöd på barber-haulad genua. Kanske hade jag kunnat bära code 0 men den låg halvbra rullad, blöt och lätt inslingrad i spinnakern, den stora svarta, i båtens ganska stökiga lilla ruff. Förmodligen hade det tagit mig halvvägs till Sandhamn att få upp seglet. Klockan 17:33 efter 8 timmar och 28 minuter passerade jag mållinjen. Nöjd med insatsen men förstås besviken över resultatet som blev 44 av 48 startande på stora banan.

Eftersnack (seglad tid 8h 28min 37sek)

Jag är väldigt nöjd med min insats och tycker jag höll bra fart i båten med mycket segel uppe hela tiden. Tyvärr kunde jag inte alls hänga med de andra båtarna på kryssen. Möjligen skulle jag valt högerkanten och kanske tagit ett rev i storen. Men jag är inte alls säker på att det hade gått bättre. Kanske borde jag struntat i att lätta båten och haft de hundra extra kilona i förpiken för att slå igenom sjön bättre. Förmodligen skulle jag även skurit mer på länsen när det mojnade men jag tror inte det hade gett så många placeringar i slutändan. Jag måste förstås träna mer och lära mig båten bättre. Timmar i båten är ju det som gäller. Och motståndet gick verkligen inte av för hackor.

Sjukt kul och välordnat var det verkligen. Ett stort tack till Jimmy Hellberg & Co som gjort detta möjligt. Räkna med mig även nästa år! Och slutligen ett stort grattis till Fredrik Wallenberg och Refanut som sopade hela stora banan.

Och till sist en liten filmsnutt där störst(Swan 65) möter minst(Pogo 6,50) på väg in i Sandhamn efter racet. Vilken härlig blandning båtar och vilken fin dag vi hade till havs.

[youtube ph-zogsh1VQ 600]

23 Comments »

 1. Orättvist och onödigt att lägga bana som inkluderar kryss.. 🙂
  Gott kämpat!!
  Dags för dig att komma till framsidan och köra lite race snart..?

  Comment by Richard D. — 2012-08-20 @ 08:55

 2. Bra jobbat kompis. Svårt att vinna race med tuffa lys. Proud of you!

  Comment by Markus — 2012-08-20 @ 09:03

 3. Nästa gång ökar vinden efter Dämban har jag hört 😉
  Bra jobbat och Östersjöns krabba sjö är alltid jobbigare på kryssen för korta båtar…

  Comment by Erik Barkefors — 2012-08-20 @ 09:50

 4. Thank you a lot for giving everyone a very remarkable chance to read in detail from this web site. It is often very cool and stuffed with a great time for me and my office fellow workers to search your web site minimum three times weekly to read through the newest tips you have got. And definitely, we’re always impressed considering the brilliant ideas served by you. Selected two points on this page are undoubtedly the simplest I’ve had.

  Comment by off white outlet — 2023-05-11 @ 00:01

 5. I actually wanted to type a brief comment so as to express gratitude to you for these magnificent ways you are giving out at this website. My extensive internet look up has now been rewarded with incredibly good content to exchange with my good friends. I ‘d state that that many of us readers actually are unquestionably fortunate to exist in a great place with many awesome professionals with insightful things. I feel very much happy to have encountered your website and look forward to many more enjoyable minutes reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

  Comment by hermes outlet online — 2023-05-12 @ 03:53

 6. I would like to convey my respect for your generosity in support of folks who really want guidance on your theme. Your very own commitment to getting the solution up and down was wonderfully significant and have usually made most people much like me to achieve their ambitions. Your personal warm and helpful publication indicates so much a person like me and even more to my office workers. Thank you; from everyone of us.

  Comment by fear of god clothing — 2023-05-13 @ 09:43

 7. I must express some appreciation to the writer just for rescuing me from such a condition. After surfing through the the web and obtaining views which were not powerful, I believed my entire life was done. Being alive devoid of the strategies to the difficulties you have resolved by means of the guideline is a serious case, as well as ones that would have adversely damaged my entire career if I had not noticed the blog. Your training and kindness in taking care of every part was crucial. I’m not sure what I would’ve done if I had not come across such a stuff like this. I can at this point look ahead to my future. Thanks a lot very much for the expert and amazing guide. I won’t think twice to propose the sites to any individual who should get counselling on this topic.

  Comment by ggdb — 2023-05-14 @ 15:12

 8. Thanks so much for providing individuals with an extraordinarily pleasant chance to read from this blog. It can be so fantastic plus full of a great time for me and my office acquaintances to search your site not less than thrice per week to find out the newest things you have got. Of course, I’m always fulfilled with all the extraordinary knowledge you give. Selected 1 tips on this page are in truth the very best we have ever had.

  Comment by black golden goose — 2023-05-14 @ 20:24

 9. I enjoy you because of all your valuable work on this blog. Kate really likes managing internet research and it’s easy to understand why. Almost all learn all about the dynamic means you present precious items on the web blog and even invigorate contribution from the others about this concept plus my simple princess has been learning a lot of things. Take pleasure in the rest of the new year. You have been conducting a stunning job.

  Comment by yeezy 700 — 2023-05-15 @ 19:50

 10. Thank you so much for giving everyone such a splendid chance to read in detail from this site. It can be very cool and packed with a great time for me personally and my office co-workers to search your web site the equivalent of thrice in a week to read the new tips you have got. And indeed, I’m just certainly amazed concerning the outstanding strategies you serve. Selected 3 facts in this posting are essentially the very best I have ever had.

  Comment by kyrie 7 — 2023-05-16 @ 20:26

 11. I truly wanted to write a small note to express gratitude to you for these lovely ideas you are posting on this website. My considerable internet search has finally been recognized with beneficial facts to write about with my family and friends. I ‘d say that we website visitors are very endowed to dwell in a magnificent network with many special people with valuable pointers. I feel very grateful to have used the webpages and look forward to really more excellent minutes reading here. Thank you again for a lot of things.

  Comment by off white nike — 2023-05-17 @ 19:59

 12. Thanks for all your valuable work on this website. Kim enjoys engaging in investigation and it’s really obvious why. A number of us know all relating to the dynamic way you produce good strategies via this web site and therefore welcome contribution from some others on the theme and our favorite princess is without question studying a lot. Take pleasure in the rest of the year. You’re conducting a wonderful job.

  Comment by golden goose — 2023-05-18 @ 19:24

 13. I simply wanted to thank you very much again. I do not know the things I would’ve gone through in the absence of the concepts documented by you about such a subject matter. Completely was a real depressing issue in my view, nevertheless spending time with the well-written form you solved that made me to jump with delight. Now i am happier for this information and hope you find out what an amazing job you are getting into teaching people today all through your web site. I am sure you haven’t encountered all of us.

  Comment by bape t shirt — 2023-05-19 @ 20:09

 14. I want to express thanks to you just for rescuing me from this dilemma. As a result of looking out throughout the internet and coming across concepts which are not helpful, I believed my life was over. Living without the presence of solutions to the problems you’ve resolved by way of your good report is a crucial case, as well as those which may have adversely damaged my entire career if I hadn’t come across your blog. Your personal knowledge and kindness in playing with all the stuff was tremendous. I don’t know what I would have done if I hadn’t come upon such a thing like this. I am able to at this moment look forward to my future. Thank you very much for this reliable and effective help. I will not be reluctant to recommend the blog to anybody who should receive guidance on this issue.

  Comment by hermes outlets — 2023-05-20 @ 20:47

 15. I have to express thanks to the writer for rescuing me from this predicament. Because of checking through the the net and coming across basics that were not helpful, I assumed my life was done. Existing devoid of the answers to the issues you have sorted out by way of your good article content is a critical case, and the kind which may have in a negative way damaged my career if I had not come across the blog. Your main talents and kindness in handling all things was helpful. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t discovered such a stuff like this. I am able to at this point look ahead to my future. Thank you very much for this high quality and results-oriented help. I won’t be reluctant to propose the sites to any person who needs tips on this subject.

  Comment by supreme — 2023-05-21 @ 22:21

 16. I really wanted to develop a simple word to express gratitude to you for those stunning tactics you are placing here. My particularly long internet look up has finally been recognized with excellent content to talk about with my partners. I would say that many of us visitors are unequivocally endowed to dwell in a useful network with very many marvellous people with valuable points. I feel rather lucky to have encountered your web pages and look forward to really more pleasurable minutes reading here. Thank you once again for everything.

  Comment by goyard — 2023-05-22 @ 22:46

 17. Thanks a lot for giving everyone a very memorable chance to read articles and blog posts from this web site. It is usually so kind and as well , jam-packed with fun for me and my office friends to visit your web site at minimum 3 times in 7 days to read through the fresh things you will have. And indeed, I am at all times satisfied considering the spectacular pointers you serve. Certain 1 ideas in this post are completely the most effective we have had.

  Comment by golden goose store — 2023-05-23 @ 05:27

 18. I actually wanted to post a word to express gratitude to you for all the nice tips you are posting here. My considerable internet lookup has at the end of the day been compensated with reasonable facts to share with my partners. I ‘d suppose that most of us site visitors actually are definitely endowed to live in a really good community with so many awesome people with insightful points. I feel extremely blessed to have encountered your entire web pages and look forward to really more pleasurable moments reading here. Thank you once more for all the details.

  Comment by golden goose sale — 2023-05-26 @ 03:08

 19. Thanks so much for providing individuals with such a breathtaking chance to discover important secrets from this website. It’s usually very brilliant and as well , full of a lot of fun for me and my office fellow workers to visit your site minimum three times weekly to learn the newest secrets you have. And indeed, I am at all times motivated concerning the dazzling points you serve. Certain 1 facts in this article are indeed the most effective we’ve had.

  Comment by kd shoes — 2023-05-27 @ 04:50

 20. I want to express my admiration for your kind-heartedness in support of persons that really want help with this situation. Your real commitment to passing the message all through had been pretty interesting and have all the time empowered guys just like me to arrive at their endeavors. Your entire invaluable tips and hints signifies a lot a person like me and a whole lot more to my mates. Warm regards; from each one of us.

  Comment by air jordan — 2023-05-28 @ 07:35

 21. I wish to express my admiration for your generosity in support of men who really need guidance on your content. Your special commitment to getting the message all through had become rather useful and have usually helped somebody like me to arrive at their dreams. Your invaluable instruction can mean so much to me and much more to my colleagues. Thank you; from everyone of us.

  Comment by jordan shoes — 2023-05-29 @ 10:50

 22. I simply wanted to appreciate you yet again. I am not sure the things that I could possibly have done without these tips and hints documented by you regarding that theme. It had become an absolute distressing issue in my circumstances, however , viewing this professional mode you dealt with it took me to leap with contentment. I’m happy for the guidance and even wish you find out what an amazing job you’re undertaking teaching many others with the aid of a blog. I am sure you’ve never got to know any of us.

  Comment by jordan 11 — 2023-05-30 @ 11:48

 23. I simply wanted to post a simple message to thank you for some of the stunning tactics you are giving out on this website. My incredibly long internet search has at the end been paid with pleasant details to go over with my two friends. I would declare that we website visitors actually are really fortunate to dwell in a perfect site with very many outstanding individuals with beneficial techniques. I feel rather lucky to have come across your website page and look forward to plenty of more excellent times reading here. Thank you once again for all the details.

  Comment by kyrie 8 — 2023-05-31 @ 10:44

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress