Team Hoffstedt – min blogg om segling

2018-04-20

Pogo Structures | Besök på varvet

Filed under: Reportage — Tags: , , — Jesper @ 07:51
CAMPAGNE DE FRANCE - ROUTE DU RHUM 2014

Pogo 40S2 – Foto Jean-Marie LIOT

När Sex Pistols och punkrocken var som störst i mitten av 70-talet dansades The Pogo Dance. I Pogo Structures fall anspelar namnet på hur man tumlas runt i en Mini 6,50 under Mini Transat – ensam i en liten båt nånstans ute på Atlanten. Structures blev känt i och med sin klassiska Mini Pogo 6,50 som ritades av Pierre Rolland och byggdes i 140 exemplar.

Första gången jag träffade en Pogo var inför starten av Mini Transat 2009 i La Rochelle och det var just en Pogo 6,50 som jag köpte senare samma år. Jag hade letat efter en båt som var snabb, optimerad för shorthandedsegling och bullet-proof till havs. Utifrån min budget hade jag inte kunnat köpa en bättre båt.

Några år senare, i mars 2015, åker jag och Niclas Domack ner till Bretagne för att besöka varvet. Syftet var främst att titta på den senaste cruisingmodellen Pogo 30 men även att få en ordentlig rundvisning på varvet. Vi fick kontakt med Chantal Marzin, försäljningsansvarig, som utlovade provsegling samt en guidad tur igenom produktionsprocessen.

Båtarna

CAMPAGNE DE FRANCE - ROUTE DU RHUM 2014

Pogo 40S3 – Foto Jean-Marie LIOT

Pogo Structures delar upp sina båtmodeller i cruising respektive racing. I racingsegmentet håller man sig till de två boxreglerna Class Mini respektive Class 40. Boxregeln innebär att båtarna måste hålla sig till vissa definierade mått som till exempel längd, bredd, djup och masthöjd. Det går alltså ut på att bygga en så snabb båt som möjligt inom boxen istället för att optimera båten att mäta så bra som möjligt inom en specifik mätregel som exempelvis ORCi. Structures producerar idag generation tre av sina båtar inom boxregeln – Pogo 3 respektive Pogo 40S3.

Pogo-30-1535

Pogo 30 – Foto Frederic Augendre

Inom cruisingsegmentet producerar Structures idag Pogo 30, Pogo 12,50 samt Pogo 50. En Pogo 36 är på gång med första leverans under hösten 2016. Bland tidigare produktioner finns 10,50 samt Pogo 8,50 som framförallt var optimerad för Transquadra, en amatörsegling solo eller doublehanded över Atlanten. Samtliga cruisingmodeller förutom 8,50 har en fällköl vars konstruktion är patenterad och egentligen den enda del i produktionskedjan som hålls hemlig under vår guidning på varvet.

Ledorden för en Pogo är att den ska vara kul, lätt och funktionell samt stryktålig till havs. Samtliga Pogos är osänkbara.

Varvet

Pogo Structures ligger i sydvästra Bretagne, i den lilla staden Combrit, och grundades 1987. 1995 började man producera sin första seriebåt, Pogo 6,50. Varvet inger en känsla av familjeföretag och trots att kunderna står på kö har man inga närstående planer på att utöka produktionen. Leveranstiden för en Pogo 30 är 12-18 månaderna och man bygger cirka 50 Pogos per år. Ägaren vill behålla den familjära stämningen och prioriterar kvalitet före kvantitet. Structures anlitar inga tredjepartsleverantörer utan hela produktionen, förutom riggen, görs på plats.

Produktionsprocessen

Vid vårt besök på varvet bjöds vi på en tre timmar lång guidning. Det var inget säljsnack utan vi gick direkt in i “fabriken”.

20När rätt antal glasfibermattor rullats ut i honformen passas allt distansmaterial in. Olika typer av distansmaterial, i huvudsak Airex, används. För till exempel inredning används lättare distans medan en starkare variant används kring infästningar och högt belastade ytor.

22I distansmaterialet är det små genomgående hål som gör att vinylestern sammanfogar glasfibern på respektive sida om distansmaterialet. I den runda biten ska det fästas en winsch.

23I racingbåtarna Pogo 3 och Pogo 40S3 används ett tunnare distansmaterial.

24Det tunnare distansmaterialet ser mer ut som en bikupa där vinylestern binder glasfibern på respektive sida om distansmaterialet emellan cellerna i stället för genom genomgående hål.

27En Pogo föds när vinylestern vakuuminjiceras i glasfibern och distansmaterialet. På bilden är det Pogo 30 som kommer till liv. Vi hade tur som var på plats i just denna timme då endast en Pogo 30 injiceras var 14:e dag. Ägaren till just denna båt missade tyvärr detta tillfälle men var glad för våra bilder. Vinylestern förs ut i skrovet via de blå kanalerna och det syns tydligt i brunt hur vinylestern sprider sig från botten upp ut till friborden.

28Vinylestern blandas löpande med en visp och tack vare injiceringen är man säker på att varje båt får exakt lika mycket. Det ger en mycket god möjlighet att träffa målvikten exakt vilket är särskilt viktigt för racingbåtarna. En Class 40 får minimum väga 4500 kg och en Pogo 40S3 väger ofta mellan 4500 och 4510 när den fått ligga i vattnet i några veckor och en liten del vatten trängt in i de yttersta lagren.

30En Pogo ligger kvar i honformen tills samtliga skott, bottenstockar och stringers monterats. Detta för att båten ska vara styv, och inte riskera att slå sig, när hon plockas ur formen. Metoden sänker naturligtvis produktionstakten eftersom varje form används en längre tid men här prioriteras kvalitén.

40Eftersom det sparas på trä ombord finnas det en hel del formar för luckor och skott med mera. Allting vakuuminjiceras.

80Båten tar form. Här har man just plockat ur henne ur formen.

100Här sammanfogas däck och skrov. Däcket är också i sandwich och injiceras i en egen form. Under vattenlinjen används genomskinlig gelcoat så att injiceringen kan inspekteras och kvalitetsäkras. Botten målas sedan med vinylester, primer och bottenfärg. Epoxi används om ägaren så önskar men är ingenting varvet anser nödvändigt.

110De trädetaljer som finns ombord görs i ljust trä(vilket?, björk?) i en annan del av lokalen.

120Riggen levereras från Z-spar i Frankrike eller Axxon i Rumänien.

130Här Pogo 30 nummer 47, numera stationerad i Helsingfors.

140Kölbladet består av homogen glasfiber och bulben av bly. Hur mekanismen för att fälla kölen ser ut är en hemlighet. Enligt varvet har man sett båtar gå på grund i upp till 12 knop helt utan skador.

150Pogos Mini 650 generation 3, designad av Guillaume Verdier, är senaste designen inom Pogofamiljen. Förväntningarna är att den ska vinna serieklassen i Mini Transat som startar nu i höst. Det är ett antal Pogo 3 med bland de 80 startande båtarna, bland annat Olivier Taillard som själv jobbar på varvet.

160Pogo Structures första lokal där den smått legendariska Pogo 6,50 byggdes. Totalt blev 140 stycken byggda.

170På andra våningen i en av lokalerna finns det lilla kontoret. Där finns en del sparsmakat säljmaterial samt modeller av samtliga båtar.

30 Comments »

 1. Reading your article helped me a lot and I agree with you. But I still have some doubts, can you clarify for me? I’ll keep an eye out for your answers.

  Comment by جيت — 2023-02-25 @ 05:17

 2. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this web site. I am hoping the same high-grade site post from you in the upcoming also. Actually your creative writing skills has encouraged me to get my own site now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a great example of it.

  Comment by payturn — 2023-03-04 @ 14:13

 3. Right here is the perfect website for anybody who wishes to find out about this topic. You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I personally would want toÖHaHa). You certainly put a new spin on a subject that has been written about for decades. Excellent stuff, just excellent!

  Comment by נערות ליווי בראשון לציון — 2023-04-21 @ 02:52

 4. At the beginning, I was still puzzled. Since I read your article, I have been very impressed. It has provided a lot of innovative ideas for my thesis related to gate.io. Thank u. But I still have some doubts, can you help me? Thanks.

  Comment by gate io borsası — 2023-05-10 @ 20:28

 5. Needed to post you a very little note to help say thanks a lot the moment again regarding the unique information you have contributed here. It’s really particularly generous of you to offer extensively exactly what numerous people could have offered for sale for an e-book to get some cash on their own, even more so considering the fact that you might have done it in case you wanted. The tricks additionally worked as the fantastic way to recognize that other people have the same passion much like mine to know a whole lot more in terms of this problem. Certainly there are some more fun sessions ahead for people who looked over your website.

  Comment by kyrie 5 spongebob — 2023-05-11 @ 02:23

 6. I’m writing to let you understand what a notable discovery my friend’s child went through browsing your webblog. She came to understand such a lot of issues, which include what it’s like to have an ideal coaching nature to get many more without hassle know just exactly several hard to do things. You truly surpassed readers’ desires. Many thanks for offering such warm and friendly, healthy, informative and also easy tips about this topic to Ethel.

  Comment by golden goose — 2023-05-13 @ 12:55

 7. I needed to post you one tiny word just to give thanks the moment again just for the gorgeous solutions you’ve provided in this article. It has been simply surprisingly generous of people like you to supply extensively all that numerous people could have distributed for an e-book to earn some dough for their own end, most importantly given that you might well have tried it if you ever wanted. These inspiring ideas as well acted as the easy way to be sure that other individuals have the identical dreams much like my very own to see significantly more with regard to this issue. I know there are many more pleasurable moments in the future for folks who start reading your blog.

  Comment by gap yeezy — 2023-05-14 @ 18:39

 8. I am also writing to let you be aware of of the superb experience my cousin’s girl gained checking the blog. She noticed lots of pieces, not to mention how it is like to possess a wonderful teaching character to let other people quite simply comprehend a variety of problematic things. You actually surpassed our expected results. Thanks for distributing those priceless, trustworthy, informative and fun tips about your topic to Julie.

  Comment by golden goose mid star sneakers — 2023-05-15 @ 16:39

 9. I precisely desired to appreciate you all over again. I am not sure what I could possibly have made to happen without the type of hints shared by you relating to my subject. It had been an absolute terrifying issue in my view, nevertheless taking a look at a new well-written technique you processed that took me to leap for fulfillment. Now i am happy for the guidance and then sincerely hope you comprehend what an amazing job you’re doing instructing other individuals through your websites. Probably you haven’t come across all of us.

  Comment by jordans — 2023-05-15 @ 22:05

 10. I and also my friends happened to be viewing the nice ideas located on your site and so before long got a horrible feeling I had not thanked the site owner for those strategies. The guys appeared to be as a consequence glad to read them and have in effect truly been loving those things. Thanks for actually being so accommodating as well as for picking this form of superior issues millions of individuals are really needing to understand about. My very own sincere apologies for not saying thanks to sooner.

  Comment by kyrie shoes — 2023-05-17 @ 22:10

 11. I am glad for writing to let you be aware of of the outstanding encounter our child experienced checking your site. She discovered numerous details, not to mention how it is like to possess a marvelous coaching nature to get the rest with ease gain knowledge of specific complex things. You actually surpassed readers’ desires. Thanks for presenting the productive, dependable, revealing and in addition unique guidance on the topic to Kate.

  Comment by bape clothing — 2023-05-18 @ 21:36

 12. My spouse and i were absolutely relieved when Peter could complete his research through the ideas he came across through your site. It’s not at all simplistic just to happen to be giving freely helpful hints which often some others might have been selling. And we keep in mind we have the blog owner to be grateful to for that. All the explanations you’ve made, the straightforward web site navigation, the relationships you can give support to promote – it’s got most sensational, and it’s really aiding our son and our family know that the issue is awesome, which is particularly mandatory. Thanks for everything!

  Comment by golden goose — 2023-05-19 @ 22:19

 13. Thank you for every one of your labor on this website. Gloria enjoys conducting research and it’s really easy to see why. I learn all about the lively form you create priceless suggestions by means of the web site and in addition inspire response from some others on that area of interest and our own princess is certainly studying a lot of things. Take advantage of the remaining portion of the year. You are always carrying out a brilliant job.

  Comment by jordan 4 — 2023-05-20 @ 23:08

 14. My spouse and i got more than happy when Michael could finish up his web research from your ideas he acquired through your web site. It’s not at all simplistic just to be releasing tips which usually the others could have been making money from. Therefore we discover we have got the website owner to thank for that. The entire illustrations you made, the straightforward website navigation, the relationships you aid to promote – it’s mostly impressive, and it is assisting our son in addition to the family consider that this content is thrilling, which is incredibly indispensable. Thank you for the whole thing!

  Comment by bapesta — 2023-05-22 @ 00:31

 15. Thanks so much for providing individuals with an extremely superb opportunity to discover important secrets from this website. It is often so kind plus packed with a lot of fun for me and my office mates to search your blog a minimum of 3 times every week to see the new things you have. And of course, I am usually amazed with the gorgeous inspiring ideas you serve. Some 3 tips on this page are ultimately the best I have had.

  Comment by kd 12 — 2023-05-23 @ 01:07

 16. I’m also writing to let you be aware of what a fine experience my princess undergone browsing your webblog. She learned some pieces, not to mention how it is like to possess a very effective helping character to have many people without hassle know just exactly selected hard to do matters. You actually surpassed people’s desires. Thank you for distributing those important, trusted, explanatory and fun thoughts on this topic to Evelyn.

  Comment by golden goose sneakers — 2023-05-24 @ 02:09

 17. I happen to be writing to make you know what a beneficial discovery my cousin’s child undergone studying your site. She mastered several things, which included how it is like to have a great teaching heart to let other people easily comprehend chosen multifaceted subject areas. You truly exceeded my desires. I appreciate you for providing these essential, trusted, revealing and also unique tips about that topic to Mary.

  Comment by kyrie shoes — 2023-05-25 @ 03:51

 18. I must voice my appreciation for your kind-heartedness in support of women who should have assistance with this niche. Your personal dedication to getting the solution throughout appeared to be really practical and have always enabled regular people much like me to get to their targets. This valuable publication denotes a great deal to me and somewhat more to my office colleagues. Many thanks; from each one of us.

  Comment by golden goose — 2023-05-26 @ 05:29

 19. I am just commenting to let you know what a terrific discovery my friend’s child encountered studying the blog. She picked up several pieces, most notably how it is like to have an excellent helping nature to make other people with ease grasp various tricky issues. You actually surpassed visitors’ desires. Many thanks for churning out such valuable, trusted, explanatory and also cool thoughts on your topic to Tanya.

  Comment by kyrie 8 — 2023-05-27 @ 07:30

 20. I enjoy you because of your whole work on this web page. Betty takes pleasure in doing investigations and it’s easy to see why. A lot of people know all relating to the dynamic ways you offer priceless solutions on the website and in addition improve contribution from visitors about this situation then my daughter is undoubtedly becoming educated so much. Have fun with the rest of the new year. You’re doing a terrific job.

  Comment by jordan shoes — 2023-05-28 @ 10:30

 21. I simply needed to say thanks once again. I do not know the things that I could possibly have followed without those points discussed by you relating to such topic. It absolutely was a real intimidating scenario in my circumstances, however , being able to see a new professional form you managed the issue took me to jump for gladness. I am happy for the advice and in addition have high hopes you comprehend what a powerful job your are providing instructing people today with the aid of your webpage. I know that you’ve never come across all of us.

  Comment by hermes — 2023-05-29 @ 13:29

 22. I really wanted to develop a word to be able to say thanks to you for the unique facts you are showing at this website. My particularly long internet lookup has at the end been rewarded with wonderful details to go over with my partners. I would believe that we visitors are rather lucky to dwell in a notable website with many special people with good concepts. I feel truly happy to have discovered the webpages and look forward to some more excellent moments reading here. Thanks a lot once again for all the details.

  Comment by supreme t shirt — 2023-05-30 @ 14:08

 23. I wish to show appreciation to this writer for bailing me out of this particular trouble. After scouting throughout the world-wide-web and getting tricks which are not beneficial, I believed my life was done. Living without the approaches to the difficulties you’ve fixed as a result of the short article is a serious case, as well as ones which may have in a wrong way affected my entire career if I hadn’t noticed your web blog. Your personal talents and kindness in maneuvering every item was tremendous. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t come upon such a point like this. I can now look forward to my future. Thanks a lot very much for the impressive and result oriented guide. I will not be reluctant to suggest your site to any individual who needs and wants care on this matter.

  Comment by bape t shirt — 2023-05-31 @ 13:12

 24. My spouse and i ended up being absolutely delighted Jordan managed to complete his investigation through the ideas he received out of your weblog. It is now and again perplexing to just always be offering instructions that many the rest have been making money from. Therefore we keep in mind we now have the blog owner to give thanks to for this. Most of the explanations you have made, the simple site navigation, the relationships you make it possible to promote – it is all amazing, and it’s really aiding our son in addition to the family understand that subject matter is interesting, which is certainly seriously indispensable. Thank you for the whole lot!

  Comment by cheap jordan shoes — 2023-06-01 @ 14:01

 25. I just wanted to write down a brief message so as to thank you for those fantastic concepts you are placing on this website. My particularly long internet investigation has at the end been compensated with really good insight to talk about with my colleagues. I would repeat that we visitors actually are really blessed to live in a great network with many lovely people with good ideas. I feel very fortunate to have discovered your entire web site and look forward to many more awesome moments reading here. Thanks a lot once again for all the details.

  Comment by fear of god outlet — 2023-06-02 @ 15:09

 26. I needed to post you the little word so as to give thanks again for these exceptional tactics you’ve shared on this site. This is certainly remarkably generous of you giving unhampered all many of us could have supplied for an ebook to generate some bucks on their own, even more so now that you might have tried it if you ever considered necessary. Those inspiring ideas also served to become easy way to be aware that other people online have a similar fervor really like my own to see a whole lot more with regards to this issue. Certainly there are a lot more pleasurable opportunities in the future for individuals who take a look at your blog post.

  Comment by goyard outlet — 2023-06-03 @ 18:39

 27. I must express my appreciation for your kindness for men and women who need guidance on this subject. Your personal dedication to getting the solution across came to be particularly functional and have frequently encouraged others much like me to arrive at their ambitions. Your valuable publication signifies a whole lot to me and further more to my colleagues. Thanks a ton; from each one of us.

  Comment by golden goose dad star — 2023-06-03 @ 20:10

 28. I wanted to send you the very small word to finally thank you once again on your precious methods you’ve documented on this website. This has been certainly remarkably generous with people like you to provide easily all that many people would’ve marketed as an e book in making some bucks on their own, even more so given that you might have done it if you ever wanted. These solutions additionally acted as a great way to be sure that many people have the identical desire much like mine to know the truth many more related to this matter. I’m certain there are many more fun moments in the future for people who find out your blog post.

  Comment by kd shoes — 2023-06-04 @ 20:37

 29. I’m just commenting to let you understand what a brilliant experience my friend’s child gained reading the blog. She realized such a lot of issues, not to mention how it is like to possess an awesome giving mood to let other individuals just know some specialized matters. You truly exceeded readers’ expectations. Thank you for displaying those necessary, healthy, educational not to mention unique guidance on this topic to Gloria.

  Comment by palm angels clothing — 2023-06-05 @ 22:32

 30. My husband and i felt very happy Albert managed to finish off his investigations by way of the precious recommendations he obtained from your own web page. It’s not at all simplistic to simply choose to be handing out guides that a number of people may have been trying to sell. Therefore we acknowledge we’ve got the writer to give thanks to for that. All of the explanations you have made, the easy web site menu, the friendships you give support to instill – it is everything fabulous, and it’s really aiding our son in addition to the family believe that this theme is awesome, which is particularly essential. Many thanks for all!

  Comment by bape — 2023-06-08 @ 02:45

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress