Tjörn Runt

I lördags seglade jag Tjörn Runt på en Hanse 411 tillsammans med min far, hans gode vän Hartmut och ett gäng gedigna västkustsbor. Tjörn runt är som Lidingö Runt fast mer av allt. Fler båtar, mer hav, längre distans, enormt många fler åskådare och betydligt trängre. Dessutom är flottan av båtar än mer breddad. Störst av 539 deltagare var 100-fots Hyundai medan det var fyra Stortriss, tre Ohlsson 22 och två Magnifik Midget. Stora entypsklasser i övrigt var Express(26), IF(18), H-båt(17), Maxi 77(12), Fenix(11), Cumulus(10), CB 66(10), X-99(9), Smaragd(9), C55 (8), Starbåt(8), IOD(7), Maxi Racer(7), Nordisk Folkbåt(7), 707(6) samt J/80(6).

Som publikfest är det fantastiskt. Den 30 distans långa banan kantades av klippor med åskådare. Enligt Göteborgsposten var det över 10.000 åskådare på plats. Allra bäst uppslutning var det sedvanligen vid Klädesholmen och i Kyrkesund. Där finns det även en speaker som guidar publiken i dramat. Hyfsat långa passager av Kyrkesund är mindre än 40 meter brett och i år var det kryss och motström. Det var inte bara vi som fick använda fendrar för att hantera en och annan situation. Att avgöra vem som har rätt och fel när strömmen suger tag i båten i en så smal passage är inte särskilt lätt. Det skriks och gastas. Inte konstigt att publik lockas dit i mängder. Och självklart är det även en underbar upplevelse för alla seglare när publiken hejar fram en mellan skären.

Tjörn Runt seglas enligt LYS och totalvinnare blev OS-seglarna Mats Johansson och Leif Möller i en starbåt (OS 2000). Ingvar Hertzman från KSSS var på andra plats i sin IMX-40 och 2005 års Tjörn Runt-segrare Anders Hansen från Malmö blev trea i sin Kracer 30. Vårt resultat drog vi ett streck över direkt efter målgång i samband med den första ölen. En 1.50 djup 41-fotare på 10 ton med liten rullfock kom aldrig till sin rätt i den lätta vinden. Men oj va kul vi hade och vilken fin segling Tjörn Runt är.

This entry was posted in Distanskappsegling and tagged , . Bookmark the permalink.
Relaterade inlägg: