Pogohelg

I helgen fick jag följa med Daniel ut på en havstur med UBU, SWE-366. En Mini Transat 6,50 Pogo 1. Vi seglade non-stop från Rindö, via Sandhamn, utanför Svenska högarna, runt Svenska Björn och tillbaks till Rindö via Söderarm. Totalt 135 distans.

Pogon är underbar att segla med sitt stora segelplan. Det är fascinerande hur pass stor hon känns till havs trots sina korta 6.5 meter skrovlängd. Båten är väldigt styv, både avseende konstruktion och rätande moment, vilket märks inte minst i lite krabbare havssjö. När vi stack ut utanför Sandhamn låg vågorna på från syd i spåren av den  avtagande kulingen. Det blåste cirka 9 m/s och vi hade ett rev i storen och fock. Trots sjön satt jag helt torrt och styrde. Hade säkert varit annorlunda om det fortfarande blåst femton sekundmeter, men ändå. Båten driver, med sin styvhet, stenhårt framåt i vågorna. Det känns inte som att det flexar den minsta centimeter och det känns i magmusklerna som får jobba. Kände en tendens till sjösjuka när jag gick ner och klev på det första sovpasset. Lyckligtvis gick det över med lite frukost och styrande på morgonkvisten.

För att logga seglingen använde jag min nyinköpta SPOT. Jättenöjd hittills. Har dock inte förstått om mjukvaran som “trackar” har nåt bra stöd för att exportera en hel segling. Nedan en bild på delar av vår rutt från SPOTs webbgränssnitt. Har inte lyckats få SPOT att visa hela rutten i en bild. Tips mottages tacksamt. Webbgränssnittet hittar ni här.

pogorouting

This entry was posted in Classe Mini and tagged . Bookmark the permalink.
Relaterade inlägg:
Comments
 • Teampappan 2009-09-07 at 08:50

  Fin filmsnutt, kul att det blev en skön segling på gränsen mellan sommar och höst. Pogon måste vara grym till havs.
  Och SPOT är ett fantastiskt system, kunde enkelt följa en stor del av seglingen. Som alltid med ökade “kontrollmöjligheter” är det kritiskt att det funkar. Ofrivilligt kanpptryck gjorde tydligen att SPOTten var avstängd under lördagkvällen. skönt att jag hade fått sms som var sänt senare än senaste SPOT-rapporten!
  Go Pogo!

 • Jesper 2009-09-07 at 09:03

  Precis, viktigt att det funkar! Noterade just att det inte var jag som “råkade” stänga av trackingen. Den stänger av sig själv efter 24 timmar. Då måste man sätta på den igen. Började logga 17:57 på E4:an utanför Hagaparken. Sista noteringen är från 17:47 dygnet efter. Strax utanför Söderarm. För säkerhetskontroll är det nog bättre att använda OK-knappen där jag aktivt väljer att skicka ett meddelande. Tyvärr går denna inte att köra parallellt med trackingen. Å andra sidan kan jag stänga av trackingen en kvart för att dra iväg ett OK-meddelande.

 • Patric Grund 2009-09-07 at 13:21

  Kul att se er på TV , bra bilder, hon blir bara blöt på däck när man råkar välta henne, Daniel har visst fått vatten i stövlarna en eller två gånger!